Crowdfundingactie Red het Klederdrachtmuseum

geef erfgoed een toekomst


Crowdfunding actiecampagne Voor de Kunst ‘Red het Klederdrachtmuseum’

Zonder hulp moeten we sluiten!
Het had het jubeljaar moeten worden: 2020. Vier jaar geleden is het Klederdrachtmuseum in een 17de eeuws grachtenpand aan de Herengracht in Amsterdam opgericht als zelfstandige stichting zonder subsidies. Het is op eigen kracht gegroeid naar 25.000 bezoekers in 2019, afkomstig uit binnen- en buitenland. 

De inkomsten zijn gestopt, er zijn geen personeelskosten omdat we met vrijwilligers werken. Ook al mogen de musea straks weer open, de inkomsten zullen in 2020 en 2021 laag zijn door de langzame opstart en groei van bezoekers. 

In de eerste 4 jaar van de opbouwfase was er nog geen financiële ruimte om een buffer op te bouwen om zo de komende tijd, zonder inkomsten, de vaste kosten (huur etc) te kunnen blijven betalen. De meeste regelingen en overheidssteun zijn er alleen voor al reeds (door gemeente en/of Rijk) gesubsidieerde instellingen. Niet voor musea die met eigen geld en op eigen risico dit hebben opgezet. Voor de oprichting van het museum is in 2015 een lening afgesloten bij Qredits. Triodosbank, de zakelijke bank van het museum, verleend geen steun omdat er geen zakelijk krediet bij hen is afgesloten. 

De nood is erg hoog. Er is meer dan € 100.000,- nodig om door deze periode te komen. Zonder financiële steun kunnen we niet blijven bestaan en zijn we genoodzaakt om op korte termijn de deuren te sluiten.


Waarom Het Klederdrachtmuseum?

Dit is het enige museum waar alle Nederlandse streekdrachten worden tentoongesteld. Met behulp van streekmusea, modeacademies en particulieren hebben we dit museum opgebouwd in het centrum van Amsterdam. Het presenteert een explosie van kleuren, geraffineerde dessins, onverwachte combinaties, de buitenissige vormen en de ambachten die daarmee zijn verbonden.

Wat willen we dat volgende generaties leren over dat hoogst herkenbare verschijnsel: de Nederlandse klederdracht? De vorm van dit culturele erfgoed is niet toevallig, maar heeft betekenis, er zitten technieken achter. Mode, handel en sierkunst van eeuwen hebben er sporen in nagelaten: zelfs de hele wereldgeschiedenis is erin terug te vinden. Het is belangrijk om dit alles voor de toekomst te bewaren. 

We hadden net, samen met het Kotomuseum in Paramaribo, een succesvolle tentoonstelling over de Surinaamse kotomisi gemaakt waar we veel publiciteit voor hebben kregen. Helaas moest het museum na 3 maanden de deuren al sluiten. Er wordt nog geprobeerd deze tentoonstelling te verlengen na 1 juni.

Crowdfunding via ‘Voor de Kunst’
Het crowdfundingplatform ‘Voor de Kunst’ heeft het mogelijk gemaakt dat culturele instanties ook een actiecampagne kunnen opzetten zonder dat daar een specifiek project aan is verbonden. Het Klederdrachtmuseum is op 7 mei gestart met de actiecampagne en hoopt hiermee het museum open te blijven houden.

Voor de donateurs zijn er leuke tegenprestaties bedacht van de Kotomisi catalogus tot aan het op naam zetten van een expositieruimtes waarbij de donateur en 25 gasten exclusief het museum een avond krijgt met een speciaal programma waarbij we de kamer feestelijk gaan ‘openen’.  

Wanneer de Corona maatregelen het weer toelaten dan organiseert het Klederdrachtmuseum een feestelijke bijeenkomst voor de donateurs om iedereen te bedanken.

Leave a Comment

Doe mee

Het Klederdrachtmuseum is een particulier museum dat geen overheidssubsidies ontvangt en kan alleen voortbestaan met de steun van vrienden, donateurs en sponsoren die het museum een warm hart toedragen. (scroll down for english text)

tripadvisor
Donate

The Dutch Costume Museum is a privately owned museum which does not receive any government subsidy. The support and donations of our members represent an essential contribution to us, whether used for the preservation of the collection and organizing exhibitions, education, research, restoration or acquisition purposes. The museum puts this support to good use and is grateful for gifts of any size.

Boek Nu Boek Nu gesloten wegens corona virus