Visserstruien expositie Dutch Costume museum

ARCHIEF EXPOSITIES

10 april / 31 okt 2019

Visserstruien van Stella Ruhe

expositie visserstruien authentic fisherman's ganseys

Vijftig visserstruien onder de naam VISSERSTRUIEN VAN STELLA RUHE zijn tentoongesteld in Het klederdrachtmuseum.

Visserstruien zijn globaal tussen 1860-1950 door vissers aan alle Nederlandse kusten gedragen als werkgoed. Slechts weinigen wisten nog van het bestaan. Vissers waren de eersten en heel lang de enigen die truien als bovengoed droegen. Truien waren hun werkgoed. Die werden gebreid door hun moeder, vrouw, zuster, dochter of in opdracht door weduwen volgens de motieven die de vrouwen in hun hoofd hadden: overgeleverd van moeder op dochter en nooit opgeschreven. Dankzij de vissers dragen wij nu allemaal truien. Door het onderzoek van Stella Ruhe zijn ze inmiddels aan de vergetelheid ontrukt en als vrouwelijk erfgoed bewaard.

Geschiedenis

De visserstruien, gedragen tussen ca.1875-1950, zijn geplaatst in hun cultureel/sociaal-historische context: boeiende geschiedenis van de visserij in de negentiende eeuw en de leefomstandigheden van vissers en hun gezinnen.


5 september 2018 t/m 31 maart 2019

Contemporary Fashion, klederdracht in een nieuwe jas

Van 5 september 2018 tot en met 31 maart 2019 organiseert Het Klederdrachtmuseum de tentoonstelling Contemporary Fashion. De tentoonstelling presenteert een selectie van ontwerpen van hedendaagse ontwerpers die geïnspireerd zijn op de Nederlandse klederdracht.

Hedendaagse ontwerpers

Deze tentoonstelling is een ode aan de hedendaagse ontwerpers die hun inspiratie haalden uit de Nederlandse klederdracht en die door middel van hun nieuwe ontwerpen de designs en vormgeving uit de klederdracht laten voortbestaan. Het Zuiderzee Museum (Collectie uit de expositie ‘Gejaagd door de wind’) en het Zeeuws Museum (collectie van de expositie ‘Handwerk’)  hebben heel genereus een aantal kostuums in bruikleen gegeven voor deze tentoonstelling.

Handwerk en duurzaamheid

In de tentoonstelling worden kostuumstukken van oa de volgende ontwerpers getoond;  Walter Van Beirendonck, Kasper Jongejan, Tess van Zalinge, Bas Kosters, Meeta Mastani & Marlies Visser, Viktor&Rolf, Antoine Peters, Elizabeth van der Helm, Elke Wierenga, Alexander van Slobbe en David Laport. De ontwerpers vertaalden klederdracht naar mode anno nu. Met name handwerk en duurzaamheid blijken als kernelementen van klederdracht uitstekend toepasbaar op de hedendaagse ideeën van mode en stijl.

Leerlingen van Nimeto hebben ontwerpen gemaakt voor de tentoonstelling en de catalogus.