MASTERCLASSES

Masterclasses Angisa vouwen

Ter gelegenheid van de expositie ‘Kotomisi, de kracht van klederdracht, geeft docent Andy Arduin, van Sranan Angisan, een aantal masterclasses in het vouwen en stijven van de angisa (traditionele hoofdoek) Andy Arduin leert je in 2,5 uur tijd de Angisa vouwtechnieken inclusief het stijven van een angisa doek.

kotomisi kracht van klederdracht Andy Arduin
Andy Arduin, van Sranan Angisan

Kotomisi

Een kotomisi is niet compleet zonder de kunstig gevouwen angisa, de hoofddoek. De plankhard gesteven angisa wordt door Afro Surinaamse (seniore) dames nog steeds gedragen.

kotomisi klederdracht portret Lilian Conny
Kotomisi Lilian en Conny fotocredits portretten: Patricia van der Does en Paul Enkelaar

Het stofpatroon en de verschillende bindwijzen vertellen een boodschap. Het doorgeven van boodschappen aan insiders door de hoofddoek op een bepaalde manier te binden is waarschijnlijk met de tot slaaf gemaakte uit West Afrika meegenomen.
De angisa is verder ontwikkeld. Er werden als aanvulling op de bindwijze ook gezegdes, politieke figuren en andere prints toegevoegd om gebeurtenissen en gelegenheden uit te drukken.
Een onderdeel van de Surinaamse cultuur om trots op te zijn.

Prijs: € 60,-

Inclusief: Rondleiding door de tentoonstelling ‘Kotomisi, de kracht van klederdracht’, Surinaams drankje/koekjes, een vooraf gesteven angisa doek, stijfsel om thuis te oefenen.
Exclusief: Entree (met museumkaart gratis te bezoeken)

Data: Zondag 15 december
Zondag 19 januari
Zondag 16 februari
Zondag 15 maart
Zondag 19 april
Zondag 17 mei

Tijdstip: 13.30 uur – 16.00 uur

Masterclasses Staphorster Stipwerk

Het ambacht van het Staphorster Stipwerk is inmiddels een immaterieel cultureel erfgoed. Het Klederdracht museum geeft masterclasses in en over het Staphorster Stipwerk waarin de achtergrond en de techniek van dit traditionele handwerk centraal staan.  In een 1,5 uur durende masterclass leer je de achtergronden en de technieken van het Staphorster Stipwerk. Na de uitleg en oefeningen bedruk je zelf een zwarte katoenen tas.

masterclasses staphorster stipwerk

De masterclass Staphorster Stipwerk wordt iedere eerste woensdagmiddag van de maand gehouden.
De kosten zijn €35,00, dit is inclusief entree tot het museum, alle materialen, de zwarte katoenen tas en koffie en thee.

Masterclasses op maat

Het Klederdracht museum organiseert regelmatig allerlei soorten workshops voor kinderen, studenten en groepen. De masterclasses worden gegeven in ons eigen depot/atelier of in de Oud-Hollandse keuken. Buiten het reguliere aanbod zijn op verzoek de masterclasses en workshops te boeken voor groepen en scholen, maar denk bijvoorbeeld ook aan verjaardagen of vriendinnen-uitjes.
Lees meer over onze groepsarrangementen.