geschiedenis

GESCHIEDENIS VAN HET GEBOUW

Geschiedenis Herengracht 427

Het Klederdrachtmuseum is gehuisvest in een 17e eeuws grachtenpand aan de Herengracht, het ligt om de hoek van de Leidsestraat in het centrum van Amsterdam.

17e eeuw

Een klein stukje geschiedenis: In 1665 kocht de lijnslager Jan Jacobszn van Gelder het erf waarop hij de nummers 427 en 429 liet bouwen.
De timmermansbaas Cornelis de Roos heeft hier kort na 1700 de beide halsgevels voor laten zetten, die nog onveranderd bewaard zijn gebleven tot op heden.

Huidig interieur

Op de zolder, in de achterkamer, is een uitzicht op maar liefst 2 historische kerken. Het huidige interieur bevat een originele Delftsblauwe wc-pot, die nog altijd in functie is. Doordat het pand nog in redelijk oorspronkelijke staat verkeerd, is de toegankelijkheid van het klederdracht museum beperkt.

geschiedenis gebouw herengracht view

Hals-gevel tweeling

contact route klederdrachtmuseum amsterdam

“Een fraaie vroeg-18de-eeuwse halsgeveltweeling in Lodewijk XIV-stijl. Gebogen lijstvormig fronton met vulling en een versiering boven de hijsbalk. De klauwstukken hebben een doorboord bloemmotief. De kelder is gemaakt van zandsteen.” Bron: onderdekeizerskroon.nl