
ARCHIEF EXPOSITIES
VASTE COLLECTIE
Onze collectie is opgeslagen in het depot van Het Zuiderzeemuseum

Het Klederdrachtmuseum is er voor iedereen die geïnteresseerd is in cultuurgeschiedenis, mode en folklore. Wie goed kijkt naar het kleedgedrag van mensen, kan daar van alles uit aflezen over de identiteit van de drager. Laat Het Klederdrachtmuseum je verrassen met een explosie van kleuren, stijlen en multiculturele dessins van de Nederlands klederdracht.
Streekkostuums
Het perfecte gevoel voor vorm en proporties dat zo kenmerkend is voor de streekkostuums, vormt een bron van inspiratie voor veel hedendaagse modeontwerpers. Niet in de laatste plaats omdat de aandacht voor het oud Hollands kostuum een tegenwicht biedt aan de hedendaagse ‘fast fashion’. Het wereldwijd eenzijdige aanbod van kleding dat maar één seizoen meegaat zult u niet vinden in ons museum.

KOTOMISI
13 december 2019 t/m 28 juni 2020

Het Klederdrachtmuseum in Amsterdam brengt een tentoonstelling waarin het Surinaamse kotomisi kostuum centraal staat. Kotomisi is de traditionele klederdracht van Afro-Surinaamse vrouwen. De kostuums en angisa’s (de hoofddeksels) bevatten allerlei symbolische betekenissen die iets zeggen over de drager. Door een veelzijdige collectie kostuums, een serie gefilmde portretten en workshops maakt de bezoeker kennis met de kotomisi en haar geschiedenis. Christine van Russel – Henar, directeur van het Koto Museum in Paramaribo, is de curator van de tentoonstelling.
Surinaamse kotomisi kostuums in het Klederdrachtmuseum

Textiel erfgoed
Het gezamenlijke verleden van Nederland en Suriname is al vaak belicht, maar nog niet eerder speelde de kotomisi de hoofdrol in de indrukwekkende verhalen. De eerste elementen uit kotomisi verschenen tegen het einde van de slavernijperiode en het kostuum heeft zich daarna op geheel eigen wijze ontwikkeld. Dit maakt de kostuums tot bijzonder cultureel erfgoed. Deze rijke traditie is vooral mondeling overgedragen en door vrouwen in stand gehouden.
“Samenwerking met Koto Museum in Paramaribo toont betekenis van kotomisi voor draagsters – in heden en verleden”
Jolanda van den Berg, directeur van Het Klederdrachtmuseum: “Het gaat in deze tentoonstelling niet alleen om de objecten of gebruiken van vroeger, maar ook om de betekenis en waarde die ze ook nu nog hebben. De kostuums en hun betekenis na de slavernij reduceren tot pijnlijk cultureel erfgoed doet dit onderwerp geen recht aan. De kostuums werden en worden nog steeds vol trots gedragen op feesten en gedenkdagen.”
Gefilmde portretten
Speciaal voor deze tentoonstelling zijn de verhalen en ervaringen van zowel oudere als jongere Afro-Surinaamse vrouwen en mannen met kotomisi’s en angisa’s in Suriname en Nederland verzameld en gefilmd voor een bijzondere serie portretten: Oral History Kotomisi. Zij worden tijdens de tentoonstelling getoond. De verhalen, vaak van moeder op dochter doorgegeven, zijn bij hen thuis gefilmd. Deze geïnterviewden laten onder meer zien welke codes er in de kostuums en de angisa’s verwerkt zijn en hoe een kotomisi gedragen wordt.
Koto ontwerpwedstrijd
Het winnende ontwerp van Cheyenne Nelson wordt opgenomen in de expositie. Hierna wordt het kostuum overgedragen aan het Koto Museum voor in de vaste collectie.
De tentoonstelling is tot stand gekomen met behulp van het Mondriaan Fonds, het Prins Bernhard Cultuurfonds, RCOAK, de Nederlandse ambassade in Suriname en Dutch Culture.
Visserstruien van Stella Ruhe
10 april / 31 okt 2019

Vijftig visserstruien onder de naam VISSERSTRUIEN VAN STELLA RUHE zijn tentoongesteld in Het klederdrachtmuseum.
Visserstruien zijn globaal tussen 1860-1950 door vissers aan alle Nederlandse kusten gedragen als werkgoed. Slechts weinigen wisten nog van het bestaan. Vissers waren de eersten en heel lang de enigen die truien als bovengoed droegen. Truien waren hun werkgoed. Die werden gebreid door hun moeder, vrouw, zuster, dochter of in opdracht door weduwen volgens de motieven die de vrouwen in hun hoofd hadden: overgeleverd van moeder op dochter en nooit opgeschreven. Dankzij de vissers dragen wij nu allemaal truien. Door het onderzoek van Stella Ruhe zijn ze inmiddels aan de vergetelheid ontrukt en als vrouwelijk erfgoed bewaard.
Geschiedenis
De visserstruien, gedragen tussen ca.1875-1950, zijn geplaatst in hun cultureel/sociaal-historische context: boeiende geschiedenis van de visserij in de negentiende eeuw en de leefomstandigheden van vissers en hun gezinnen.
Contemporary Fashion, klederdracht in een nieuwe jas
5 september 2018 t/m 31 maart 2019
Expositie poster. fotocredits: Tomek Dersu /Tess van Zalinge Walter van Beirendonck. fotocredits: Marieke Bosma Elizabeth van der Helm. fotocredits: Marieke Bosma. Alexander van Slobbe. fotocredits: Marieke Bosma
Van 5 september 2018 tot en met 31 maart 2019 organiseert Het Klederdrachtmuseum de tentoonstelling Contemporary Fashion. De tentoonstelling presenteert een selectie van ontwerpen van hedendaagse ontwerpers die geïnspireerd zijn op de Nederlandse klederdracht.
Hedendaagse ontwerpers
Deze tentoonstelling is een ode aan de hedendaagse ontwerpers die hun inspiratie haalden uit de Nederlandse klederdracht en die door middel van hun nieuwe ontwerpen de designs en vormgeving uit de klederdracht laten voortbestaan. Het Zuiderzee Museum (Collectie uit de expositie ‘Gejaagd door de wind’) en het Zeeuws Museum (collectie van de expositie ‘Handwerk’) hebben heel genereus een aantal kostuums in bruikleen gegeven voor deze tentoonstelling.
Handwerk en duurzaamheid
In de tentoonstelling worden kostuumstukken van oa de volgende ontwerpers getoond; Walter Van Beirendonck, Kasper Jongejan, Tess van Zalinge, Bas Kosters, Meeta Mastani & Marlies Visser, Viktor&Rolf, Antoine Peters, Elizabeth van der Helm, Elke Wierenga, Alexander van Slobbe en David Laport. De ontwerpers vertaalden klederdracht naar mode anno nu. Met name handwerk en duurzaamheid blijken als kernelementen van klederdracht uitstekend toepasbaar op de hedendaagse ideeën van mode en stijl.
Leerlingen van Nimeto hebben ontwerpen gemaakt voor de tentoonstelling en de catalogus.