exposities klederdrachtmuseum

EXPOSITIES

EXPOSITIES IN HET KLEDERDRACHTMUSEUM AMSTERDAM

13 december 2019 t/m 28 juni 2020

KOTOMISI

kotimisi kracht klederdracht exposities klederdrachtmuseum

Het Klederdrachtmuseum in Amsterdam brengt een tentoonstelling waarin het Surinaamse kotomisi kostuum centraal staat. Kotomisi is de traditionele klederdracht van Afro-Surinaamse vrouwen. De kostuums en angisa’s (de hoofddeksels) bevatten allerlei symbolische betekenissen die iets zeggen over de drager. Door een veelzijdige collectie kostuums, een serie gefilmde portretten en workshops maakt de bezoeker kennis met de kotomisi en haar geschiedenis. Christine van Russel – Henar, directeur van het Koto Museum in Paramaribo, is de curator van de tentoonstelling.

Surinaamse kotomisi kostuums in het Klederdrachtmuseum

surinaamse koto en nederlandse zeeuwse klederdracht. exposities

Textiel erfgoed

Het gezamenlijke verleden van Nederland en Suriname is al vaak belicht, maar nog niet eerder speelde de kotomisi de hoofdrol in de indrukwekkende verhalen. De eerste elementen uit kotomisi verschenen tegen het einde van de slavernijperiode en het kostuum heeft zich daarna op geheel eigen wijze ontwikkeld. Dit maakt de kostuums tot bijzonder cultureel erfgoed. Deze rijke traditie is vooral mondeling overgedragen en door vrouwen in stand gehouden.

“Samenwerking met Koto Museum in Paramaribo toont betekenis van kotomisi voor draagsters – in heden en verleden”

Jolanda van den Berg, directeur van Het Klederdrachtmuseum: “Het gaat in deze tentoonstelling niet alleen om de objecten of gebruiken van vroeger, maar ook om de betekenis en waarde die ze ook nu nog hebben. De kostuums en hun betekenis na de slavernij reduceren tot pijnlijk cultureel erfgoed doet dit onderwerp geen recht aan. De kostuums werden en worden nog steeds vol trots gedragen op feesten en gedenkdagen.”

Gefilmde portretten

Speciaal voor deze tentoonstelling zijn de verhalen en ervaringen van zowel oudere als jongere Afro-Surinaamse vrouwen en mannen met kotomisi’s en angisa’s in Suriname en Nederland verzameld en gefilmd voor een bijzondere serie portretten: Oral History Kotomisi. Zij worden tijdens de tentoonstelling getoond. De verhalen, vaak van moeder op dochter doorgegeven, zijn bij hen thuis gefilmd. Deze geïnterviewden laten onder meer zien welke codes er in de kostuums en de angisa’s verwerkt zijn en hoe een kotomisi gedragen wordt.

Koto ontwerpwedstrijd

Het winnende ontwerp van Cheyenne Nelson wordt opgenomen in de expositie. Hierna wordt het kostuum overgedragen aan het Koto Museum voor in de vaste collectie.

De tentoonstelling is tot stand gekomen met behulp van het Mondriaan Fonds, het Prins Bernhard Cultuurfonds, RCOAK, de Nederlandse ambassade in Suriname en Dutch Culture.


VASTE COLLECTIE

reasons to visit dutch costume museum

Het Klederdrachtmuseum is er voor iedereen die geïnteresseerd is in cultuurgeschiedenis, mode en folklore. Wie goed kijkt naar het kleedgedrag van mensen, kan daar van alles uit aflezen over de identiteit van de drager. Laat Het Klederdrachtmuseum je verrassen met een explosie van kleuren, stijlen en multiculturele dessins van de Nederlands klederdracht.

Streekkostuums

Het perfecte gevoel voor vorm en proporties dat zo kenmerkend is voor de streekkostuums, vormt een bron van inspiratie voor veel hedendaagse modeontwerpers. Niet in de laatste plaats omdat de aandacht voor het oud Hollands kostuum een tegenwicht biedt aan de hedendaagse ‘fast fashion’. Het wereldwijd eenzijdige aanbod van kleding dat maar één seizoen meegaat zult u niet vinden in ons museum.

exposities vaste collectie klederdrachtmuseum