EXPOSITIES

13 december 2019 tot 1 juni 2020

Surinaamse kotomisi kostuums in het Klederdrachtmuseum

“Samenwerking met Koto Museum in Paramaribo toont betekenis van kotomisi voor draagsters – in heden en verleden”

kotimisi kracht klederdracht_museum amsterdam

Het Klederdrachtmuseum in Amsterdam brengt een tentoonstelling waarin het Surinaamse kotomisi kostuum centraal staat. Kotomisi is de traditionele klederdracht van Afro-Surinaamse vrouwen. De kostuums en angisa’s (de hoofddeksels) bevatten allerlei symbolische betekenissen die iets zeggen over de drager. Door een veelzijdige collectie kostuums, een serie gefilmde portretten en workshops maakt de bezoeker kennis met de kotomisi en haar geschiedenis. Christine van Russel – Henar, directeur van het Koto Museum in Paramaribo, is de curator van de tentoonstelling.

surinaamse koto en nederlandse zeeuwse klederdracht

Textiel erfgoed

Het gezamenlijke verleden van Nederland en Suriname is al vaak belicht, maar nog niet eerder speelde de kotomisi de hoofdrol in de indrukwekkende verhalen. De eerste elementen uit kotomisi verschenen tegen het einde van de slavernijperiode en het kostuum heeft zich daarna op geheel eigen wijze ontwikkeld. Dit maakt de kostuums tot bijzonder cultureel erfgoed. Deze rijke traditie is vooral mondeling overgedragen en door vrouwen in stand gehouden.

Jolanda van den Berg, directeur van Het Klederdrachtmuseum: “Het gaat in deze tentoonstelling niet alleen om de objecten of gebruiken van vroeger, maar ook om de betekenis en waarde die ze ook nu nog hebben. De kostuums en hun betekenis na de slavernij reduceren tot pijnlijk cultureel erfgoed doet dit onderwerp geen recht aan. De kostuums werden en worden nog steeds vol trots gedragen op feesten en gedenkdagen.”

Gefilmde portretten

Speciaal voor deze tentoonstelling zijn de verhalen en ervaringen van zowel oudere als jongere Afro-Surinaamse vrouwen en mannen met kotomisi’s en angisa’s in Suriname en Nederland verzameld en gefilmd voor een bijzondere serie portretten: Oral History Kotomisi. Zij worden tijdens de tentoonstelling getoond. De verhalen, vaak van moeder op dochter doorgegeven, zijn bij hen thuis gefilmd. Deze geïnterviewden laten onder meer zien welke codes er in de kostuums en de angisa’s verwerkt zijn en hoe een kotomisi gedragen wordt.

Koto ontwerpwedstrijd

Om een link te leggen naar het heden heeft het Klederdrachtmuseum een ‘Open Call’ geplaatst via het platform van stichting Music And Fashion Battle (MAFB), een community voor jonge, beginnende mode- en kunstvormgevers. Jonge ontwerpers in Suriname en Nederland kregen de uitnodiging om een nieuw ontwerp te maken van het kotomisi kostuum, waarin elementen en codes uit het verleden en de toekomst een nieuw verhaal vertellen. Het winnende ontwerp wordt opgenomen in de tentoonstelling en wordt na afloop overgedragen aan het Koto Museum voor in de vaste collectie. (link naar Koto op de Catwalk)

De tentoonstelling is tot stand gekomen met behulp van het Mondriaan Fonds, het Prins Bernhard Cultuurfonds, RCOAK, de Nederlandse ambassade in Suriname en Dutch Culture.Onze permanente collectie

reasons to visit dutch costume museum

Het Klederdrachtmuseum is er voor iedereen die geïnteresseerd is in cultuurgeschiedenis, mode en folklore. Wie goed kijkt naar het kleedgedrag van mensen, kan daar van alles uit aflezen over de identiteit van de drager. Vroeger, maar ook nu. Laat Het Klederdrachtmuseum je verrassen met een explosie van kleuren, stijlen en multiculturele dessins van de Nederlands klederdracht. Het perfecte gevoel voor vorm en proporties, dat zo kenmerkend is voor de streekkostuums, vormt een bron van inspiratie voor veel hedendaagse modeontwerpers. Niet in de laatste plaats omdat met aandacht voor het oud Hollands kostuum een tegenwicht biedt aan de hedendaagse ‘fast fashion’; een wereldwijd eenzijdig aanbod van kleding dat maar één seizoen meegaat.

De belangrijkste regio’s waar de getoonde klederdracht vandaan komen, zijn Volendam, Marken, Hindeloopen, Staphorst, Spakenburg, Urk, Huizen en Zeeland.
Het museum herbergt zeven kamers in totaal, allen modern ingericht met als uitgangspunt de motieven en kleurkenmerken voor elke specifieke regio. In elke kamer vertellen de mensen die klederdracht dragen verhalen, die een uitleg geven over de functies van hun kleding.