HET MUSEUM

Het Klederdrachtmuseum van Nederland belicht het vakmanschap, de artisticiteit en de passie waarmee de Nederlandse klederdrachten tot stand zijn gekomen. De collectie omvat een dwarsdoorsnede van de streekdrachten en volkskunst per regio. Iedere streek heeft zijn eigen dracht, met daarbinnen variaties per dorp en per levensfase, zoals die van een huwelijk of rouwperiode. Het museum telt 7 kamers, geschilderd in de voor een bepaalde regio kenmerkende kleuren en motieven. Per kamer komen ook verhalen van de dragers aan bod, die uitleg geven over de functie van de getoonde kleding uit onder andere Volendam, Marken, Hindeloopen, Staphorst, Spakenburg en Zeeland. In het museumcafe kan u terecht voor koffie, thee en heerlijk zelfgebakken taart. Wij verzorgen op verzoek ook een Hollandse koffietafel.
Het museum is bedoeld voor iedereen met een interesse in Nederlandse folklore. De verzameling geeft een goed beeld van de belangrijkste streekkostuums, zoals gewone mensen die vroeger droegen en in sommige dorpen zelfs nu nog dragen. Kom langs en ontdek aan de hand van de kostuums en de verhalen een bijzonder aspect van de Nederlandse cultuurgeschiedenis!

GESCHIEDENIS VAN HET PAND

Het museum is gehuisvest in een 17e eeuws grachtenpand aan de Herengracht, om de hoek van de Leidsestraat in het centrum van Amsterdam. In 1665 kocht de lijnslager Jan Jacobszn van Gelder het erf waarop hij de nummers 427 en 429 liet bouwen. De timmermansbaas Cornelis de Roos heeft hier kort na 1700 de beide halsgevels voor laten zetten, die nog onveranderd bewaard zijn gebleven. Het huidige interieur bevat een originele Delftsblauwe wc-pot, die nog altijd in functie is.

MUSEUMWINKEL

In het museum vind je een museumwinkel met unieke items, zoals sieraden, handwerkproducten, schrijfgerei, textielproducten van traditionele stoffen en bijzondere kindercadeautjes. Een deel van de winkelcollectie is vervaardigd door de Derde Schinkel: een werkproject van de Regenbooggroep. De winkel is voor iedereen toegankelijk tijdens de openingstijden van het museum.

VERHUUR

Het museum is te huur voor zakelijke evenementen groepsbezoeken na openingstijd, meer informatie hierover op de pagina Groepen.