EXPOSITIES

 

Verwacht: 13 december 2019 t/m 1 juni 2020

‘Kotomisi, de kracht van klederdracht’

Het Klederdracht Museum in Amsterdam en het Koto Museum in Paramaribo organiseren gezamenlijk de tentoonstelling “Kotomisi, de kracht van klederdracht” die zal gaan over de Afro Surinaamse klederdracht.

10 april t/m 31 okt 2019

Expositie Visserstruien van Stella Ruhe

Na exposities in Sheringham Museum, Engeland, Fano/, Denemarken, Scottish fisheries Museum, Anstruther Schotland en Cordova Museum, in Alaska USA, zijn de truien nu eindelijk te bewonderen in het Klederdrachtmuseum in Amsterdam.

In de periode 1870-1950 droegen alle vissers eenkleurige blauwe, grijze, zwarte of naturel handgebreide truien met motieven en patronen als werkgoed en bovengoed. Dit gebruik verdween na de Tweede Wereldoorlog met de komst van grotere welvaart, synthetische garens en machinaal gebreide kleding. Tot 1920-30 waren vissers de enigen die een trui als bovengoed droegen, lang voordat Coco Chanel daar mode van maakte en er op het oorspronkelijke T-model kleermakerstechnieken werden losgelaten.

De oorsprong van de visserstruien lag in Engeland en Schotland, waar de vissers als vanaf 1830 truien als werkgoed- en bovengoed droegen. Dat de Nederlandse vissers deze werkdracht overnamen had alles te maken met die ontwikkelingen in de tweede helft van de negentiende eeuw, waardoor vissers massaal naar de Shetland eilanden voeren om van daaruit op haringvangst te gaan. Toen ze met hun Schotse en Engelse collega’s in aanraking kwamen, ruilden ze truien -daar ganseys genoemd- tegen jenever, tabak en thee. thuis ontfermden de vrouwen zich erover en breiden de truien vanuit de eigen, lange breitraditie.

Speciale rondleidingen door Stella Ruhe

Op de volgende dagen zijn speciale rondleidingen door Stella Ruhe haarzelf.
De rondleidingen waar nog plaatsen beschikbaar zijn:

Zaterdag 5 en 12 oktober (2 uur)

Woensdag 9 en 23 oktober (2 uur)

Prijs: € 20,- pp (inclusief koffie/thee + taart, exclusief entree maar met museumkaart gratis te bezoeken)

Reserveren via winkel@hetklederdrachtmuseum.nl

 

Speciale workshops door Stella Ruhe ‘Ontwerp je eigen visserstrui’ 

Stella Ruhe geeft in de maand oktober 2 x een masterclass op zaterdagochtenden vanaf 10 uur op 12 en 26 oktober. waarin je op basis van de in de visserstruien gebruikte motieven je eigen visserstrui ontwerpt en motieven breit. Neem daarvoor twee pennen nr 3 mee en een bol wol voor pendikte 3,5-4 en een van de boeken over visserstruien van Stella Ruhe (is ook in de museumwinkel te koop). Een workshop kost € 50,00 p.p. exclusief entree (met museumkaart gratis te bezoeken). Je kunt je daarvoor opgeven via winkel@hetklederdrachtmuseum.nl. onder vermelding Masterclass Visserstruien en de datum. Wees snel want er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.

 

Zelf Breien

Zelf  historische visserstruien maken? De boeken van Stella Ruhe geven U de keuze uit maar liefst 60 breipatronen!

vissers truien stella ruhevissers truien breipatrone stella ruhe
Vissers truien voor kinderen en uit 40 nederlandse vissersplaatsen, de boeken zijn in onze winkel verkrijgbaar.